Vuurwerk

Voor veel dieren is de vuurwerkperiode een angstige periode. Om dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden vind je hieronder diverse tips.

  1. Begeleiden van hondengedrag

Een hond is erg gevoelig voor het gedrag van de eigenaar. Het goede voorbeeld geven is heel belangrijk! Wanneer er geknald wordt, schenk daar geen aandacht aan. Als je zelf geen aanleiding geeft tot opwinding, zal de hond hier ook niet direct reden voor zien.
Indien je hond toch vlucht- of ander angstig gedrag vertoont: steun de hond. Laat weten dat je er bent. Niet aaien, praten, troosten etc, maar buig door de knieën en ga naast de hond zitten. Wacht tot het herstel zich inzet en ga het dan leuk maken voor uw hond. Geef hem een oefening, doe een spelletje of gooi iets weg om de aandacht af te leiden.
Straf het angstige gedrag van je hond niet. Dit zal je dier alleen bevestigen dat het geknal vervelende consequenties heeft.
Loop niet weg van de plek voordat je dier gekalmeerd is. Doet je dit wel dan ondersteun je het vluchtgedrag van je dier.
Indien je hond echt volledig in paniek raakt (d.w.z. wanneer je geen contact meer met je hond kunt maken), mag je wel de hond actief proberen gerust te stellen. In paniek zal je hond niets leren en ook niets afleren dus dit gedrag negeren zal geen effect hebben. En geruststellen zal niet als een beloning gezien worden.
Is je dier ondanks inspanningen toch bang en vluchtgevoelig, houd deze dan aangelijnd tijdens de wandelingen zolang als de vuurwerkperiode duurt.
Tijdens de jaarwisseling zelf kunt je je dier het beste zijn eigen vertrouwde plek geven en deze aantrekkelijker maken met bijvoorbeeld een kluif o.i.d.
Doe gordijnen dicht en lichten aan en televisie of radio aan ter afleiding.
Nerveus gedrag kunt je “bijsturen” door de hond terug naar z’n/haar plaats te sturen. Eenmaal daar kan de hond beloond worden.

2) Begeleiden van kattengedrag

Katten zijn minder goed bij te sturen dan honden. Gedragsmatig nemen ze veel minder gemakkelijk iets van ons aan. Dus hoewel het goede voorbeeld geven altijd goed is, zal het waarschijnlijk minder effect hebben. De problematiek is gelukkig ook minder groot aangezien katten niet uitgelaten worden en vooral op hun eigen terrein blijven en alle schuilplekjes daar kennen. Echter tijdens de jaarwisseling is het geluids- en lichtgeweld vaak zo groot dat je er wel verstandig doet te voorkomen dat je kat naar buiten gaat. Sluit hem/haar desnoods op in een ruimte met kattenbak en voer en water. Laat het licht branden om de heftigheid van lichtflitsen te verminderen. Zet t.v. of radio aan.

Kalmerings(hulp)middelen kunnen ook goed helpen bij de kat (zie hier onder)

3) Angstremmende middelen

Alprazolam: Alprazolam is een kort- en snelwerkend middel dat behoort tot de groep van de kalmerende en angstgevoel-verminderende middelen.Het lijkt op diazepam (=valium) dat ook vaak wordt ingezet bij de jaarwisseling. Onze keuze valt op alprazolam omdat het een beter angstremmende invloed heeft bij geluidsangsten. Ook is het minder versuffend dan diazepam. Alprazolam is met name bedoeld voor oudejaarsavond/-nacht zelf. Bij honden (of katten) die erg bang zijn, kan het ook een dag vóór en een dag ná oud & nieuw ingezet worden.
Voor meer informatie over doseringen en waarschuwingen, kunt je contact opnemen met onze paraveterinaires of dierenartsen.

Tags:, , ,