Vuurwerkangst

Vuurwerk tips voor honden en katten
Er zijn verschillende manieren om de angst van uw hond of kat te remmen. Hier moet u wel op tijd mee beginnen. Als u hier te laat mee begint is de angst al te groot.

 
– Thundershirts (hond)
Een Thundershirt is een shirt wat u uw hond aan kunt trekken. Het shirt geeft een constante druk op de borstkas van uw hond, wat voor een kalmerend effect zorgt. U kunt dit vergelijken met het inbakeren van een baby. Het is belangrijk dat uw hond op tijd went aan het Thundershirt.

– Feliway (kat) of Adaptil (hond)
Feliway en Adaptil zijn verdampers waarbij kalmerende feromonen (geur signalen) worden afgegeven. Uw hond of kat neemt deze feromonen op via de neus en dit geeft een kalmerend effect. De Feliway is te verkrijgen in een verdamper voor in het stopcontact en een spray, de Adaptil is te verkrijgen in een verdamper voor in het stopcontact, een halsband en een spray.

– Vuurwerkvrije locatie
Getraumatiseerde dieren met een extreme vuurwerkangst doet u eigenlijk alleen maar een plezier door deze periode op een vuurwerkvrije locatie door te brengen. U kunt er voor kiezen om samen met uw huisdier de feestdagen op zo’n vuurwerkarme locatie door te brengen of uw huisdier kan logeren op een plek waar hij het prettig vindt en waar geen vuurwerk afgestoken wordt.

Ondersteunende medicatie (hond en kat)
– Sileo
Sileo is een gel die aangebracht moet worden op het wangslijmvlies. Het kan alleen gegeven worden op een moment dat de hond niet angstig is. Sileo is een medicijn dat voor de laatste dagen ingezet kan worden. Geef het een uur voordat het geknal echt begint. Het werkt gedurende een periode van 3 uur en mag indien nodig na 2 tot 2,5 uur herhaald worden. Het remt de prikkeloverdracht van de angstprikkel. De gel werkt angstremmend en dus niet verdovend.
– Pexion
Pexion is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust voor honden met angst voor vuurwerk. Dit medicijn heeft een sterk angstremmende werking en werkt dus niet verdovend. Dit medicijn kan zowel voor de langere termijn (een aantal weken voor oud en nieuw) als op de kortere termijn ingezet worden. Het is echter wel van belang, dat u hier 5 tot uiterlijk 2 dagen voor de jaarwisseling mee start.

Voorheen adviseerden wij het middel Alprazolam voor de laatste dagen. Helaas is de wet veranderd en mag dit niet meer voorgeschreven worden.

 
Daarnaast hebben wij nog enkele tips voor de jaarwisseling om het wat prettiger te maken voor uw hond of kat:
– Laat de hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is.
– Geef uw hond of kat veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes.
– Sluit de gordijnen, zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
– Zet eventueel de radio of tv aan (let er wel op dat het geen programma is met harde vuurwerk geluiden).
– Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Met extra dekens om zich onder te verstoppen voelen sommige dieren zich veiliger.
– Hoe rustiger u zelf blijft, hoe meer steun uw huisdier van u heeft.
– Steun uw huisdier door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de tv te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet te uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Bij gewenst gedrag – als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont – beloont u het dier en geeft u hem aandacht of leidt u deze af door middel van spel of een lekker voertje.
– Zet extra kattenbakken neer (aantal katten +1) en biedt schuilmogelijkheden aan de dagen voor, tijdens en na oud&nieuw.

 
Wat u in ieder geval NIET moet doen:
– Angstige honden los laten lopen (gevaar voor vluchten in blinde paniek).
– Angstig gedrag bestraffen.
– Alleen thuis laten.
– Uw huisdier confronteren met of dwingen bij vuurwerk te zijn.

 

Als uw hond tijdens een wandeling schrikt van het vuurwerk en niet meer herstelt (blijven trillen, hijgen, trekken om zo snel mogelijk thuis te komen), ga dan naar huis. Hier voelt hij/zij zich veiliger en zal zich beter herstellen.

 
Wij wensen u en uw huisdier een goede en angstvrije jaarwisseling!