Consult

Voor een consult roosteren wij, afhankelijk van de klacht, 15 tot 30 minuten tijd in. In die tijd bespreken we de klachten die het dier heeft, doen we een lichamelijk onderzoek bij het dier en bespreken we eventueel verder onderzoek, diagnose en therapie.

Bij het bespreken van de klachten vragen we ook naar eet- en drinkgedrag, poep- en plasgedrag, de zin in bewegen en het uithoudingsvermogen.

Wat onderzoeken we bij een lichamelijk onderzoek?

Tom de Graaf en Annemarie Wieman met dieren

Huid

De huid wordt gecontroleerd op onder andere ontstekingen, verkleuringen, nieuwvormingen of bijvoorbeeld ontkleuring zoals op de neus kan plaats vinden. Bij de vacht wordt gelet op kleur, glans, haaruitval of kale plekken. Verder let de dierenarts op de aanwezigheid van parasieten zoals bijvoorbeeld vlooien of mijten. Soms zijn er geen vlooien maar wel vlooienpoepjes. Parasieten moeten uit oogpunt van ziektebestrijding en hygiëne bestreden worden. Ook de nagels en de melkklieren worden beoordeeld.Te lange nagels, met name het duimpje, kunnen uitscheuren en voor pijn en een bloederige toestand zorgen.

Konijnen kunnen nog wel eens last hebben van vachtmijt waardoor ze hele plukken haar verliezen. Een veel voorkomend problem bij katten zijn korstjes en kale plekken. Een van de oorzaken is een vlooienallergie.

Ook de regio onder de staart is van groot belang. In dit gebied zitten de anaalklieren die voor problemen kunnen zorgen.

Oren

Ieder huisdier heeft in principe schone oren. Ze behoren niet te stinken danwel jeuk of pijn te veroorzaken. Jeuk of schudden met de kop kunnen duiden op een ontsteking. Parasieten (oormijt) kunnen dit veroorzaken of gisten of bacteriën. Ook kan een allergie een achterliggende oorzaak zijn. Oorsmeerproppen kunnen aanwezig zijn. Oormijt is nog wel eens een probleem bij jonge dieren. Eveneens kunnen in of aan het oor tumoren of poliepen ontstaan.

Ogen

Het oog is een ingewikkelde structuur. Helderheid van hoornvlies en lens, kleur van de oogbol en afwijkingen in het voorste deel van het oog zijn dingen waar wij op letten. Tegelijk met de ogen worden de oogleden en de bindvliezen geïnspecteerd. Een afwijkende kleur van de bindvliezen kan bijvoorbeeld wijzen op bloedarmoede.
Beschadigingen van het hoornvlies zijn ernstig en verdienen aandacht. Een vreemd voorwerp (splinter, plantendeeltje) kan in het oog aanwezig zijn. Lenstroebeling kan een teken zijn van ziekte of ouderdom. Verkleuring van de oogbol (bijv. bij geelzucht) is onderdeel van een ziekteproces van lever en galwegen.

Mondholte

We bekijken het tandvlees, de tong en de gebitselementen. Hierbij valt te denken aan beschadigingen, tumoren, ontstekingen, tandplak en de vorming van tandsteen. Ontstoken tandvlees en/of beschadigde gebitselementen zijn vaak een onopgemerkte bron van pijn en infectie. Konijnen en cavia’s hebben gebitselementen die het gehele leven doorgroeien, dit is de reden dat wij extra alert zijn op afwijkende gebitsstanden.

Lymfeknopen

De uitwendige lymfeknopen worden bevoeld. Bij een ontsteking zal de plaatselijke lymfeknoop zwellen. Vergrote lymfeknopen kunnen ook voorkomen bij tumorziekten of infecties.

Ademhaling

Bij de ademhaling wordt gelet op de snelheid, manier van ademhalen en eventuele bijgeluiden.

Hart- en vaatstelsel

Het hart wordt beluisterd ter controle van de werking ervan. Lekkende hartkleppen veroorzaken bijgeluiden die met een stethoscoop vastgesteld kunnen worden. Het hartritme kan met de stethoscoop worden vastgesteld. De kleur van de slijmvliezen geeft extra informatie over de bloedsomloop.

Spijsvertering

De bewegingen van het darmkanaal worden beluisterd met de stethoscoop, met de handen wordt gevoeld of in de buik geen afwijkende verdikkingen aanwezig zijn.

Bewegingsapparaat

De ledematen worden bekeken. Indien nodig kunnen gewrichten verder worden onderzocht.

Geslachtsorganen reu

Bekend is de voorhuidontsteking die vanuit hygiënisch oogpunt behandeling kan vereisen. Testikels worden onderzocht omdat zaadbaltumoren zeker niet zeldzaam zijn. Tijdige ontdekking zal de vooruitzichten verbeteren. Bij een oudere reu kan besloten worden tot aanvullend onderzoek waarbij inwendig de prostaat wordt beoordeeld.

Geslachtsorganen teef

Bij een vroeg gesteriliseerde teef zijn de risico’s op borstkanker, baarmoederontsteking, schijnzwangerschap en suikerziekte afwezig of duidelijk lager. De borsten worden gevoeld. Ook wordt er gekeken bij de niet gesteriliseerde teef of deze misschien schijnzwanger is. De vulva zal beoordeeld worden op de aanwezigheid van uitvloeiing en vormveranderingen, welke bijvoorbeeld kunnen ontstaan bij inwendige tumoren.

Voedingstoestand

Het lichaamsgewicht zal genoteerd worden en bij een te grote afwijking van een gezond gewicht bespreken we de risico’s en de behandelingsmogelijkheden.

Gewicht

Het gewicht van uw huisdier wordt bijgehouden in het paspoort. Zowel een stijging als een daling kunnen aanwijzingen zijn voor veranderingen in de gezondheidstoestand. Overgewicht kan tot problemen leiden. Gewichtsverlies kan een van de eerste verschijnselen van ziekte zijn. Veel ziektes bij de oudere kat beginnen met gewichtsverlies.
Kennis van het juiste gewicht is ook erg belangrijk voor een goede dosering van medicijnen, voeding of antiparasitaire middelen.