Echo, Röntgen, Scopie

Echo

Met een echoscan kunnen inwendige organen zichtbaar worden gemaakt. Een bekend voorbeeld is het maken van een echo ter beoordeling van dracht. Een drachtigheidsecho kan worden gemaakt vanaf 4 weken dracht. Andere inwendige organen die met een echo zichtbaar kunnen worden gemaakt zijn de lever, de nieren, de blaas, de darmen, de longen en het hart. Een echo wordt over het algemeen bij het wakkere dier gemaakt dus zonder verdoving.

Röntgen

In onze Dierenkliniek is een röntgenkamer. Aangezien in deze röntgenruimte vroeger de kluis was gehuisvest, ons gebouw is namelijk een voormalig bankgebouw, zult u begrijpen dat de stralenbeveiliging optimaal is!

Röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt van de ledematen maar ook van de borstkas, van de buikholte en van de schedel. Het dier moet even stilliggen op de röntgentafel, daarom is het soms nodig het dier een lichte narcose te geven.

Wij zijn goedgekeurd door de Hirschfeld-stichting voor het maken van officiële HD-foto’s en ED-foto’s, dat is screening Heupdysplasie en Elleboogdysplasie.

Tom de Graaf en Annemarie Wieman bij röntgenfoto

Tandheelkundige röntgenfoto’s

Voor tandheelkundige problemen hebben wij een tandheelkundig röntgenapparaat in huis. Hiermee kunnen gebitsfoto’s worden gemaakt. Het wortelkanaal kan beoordeeld worden en de aanhechting van de tand of kies in de kaak. Ook kan het kaakbot worden beoordeeld.

Endoscopie

Met endoscopie kunnen we met een kijkbuis het lichaam van binnen bekijken. Zo’n kijkbuis (endoscoop) kan worden ingebracht via de luchtpijp, de slokdarm of de dikke darm. Zo kunnen we de maag of de luchtwegen van binnen bekijken. Ook is het mogelijk met een endoscoop de gehoorgang van binnen te bekijken of de blaas. Tenslotte kunnen we met een endoscoop in de buikholte kijken. Deze techniek wordt ook gebruikt bij kijkoperaties in de buik zoals bij laparoscopische sterilisatie of het vastzetten van de maag. Endoscopie vindt plaats onder verdoving.