Kat

Gezondheidsinformatie kat

Foto katWormen
Katten die buiten komen moeten elk kwartaal, dus vier maal in het jaar, worden ontwormd. Een kat graaft immers een kuiltje in de aarde om zijn behoefte te doen en likt zichzelf daarna schoon. Op die manier komen besmettelijke wormeitjes uit de aarde in het kattenlijfje. Gebruik een veilig wormmiddel dat bovendien alle soorten wormen afdoodt. Wij adviseren Milbemax tabletten. Deze zijn veilig en werken tegen spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Milbemax werkt ook tegen de Toxocara spoelworm wiens larven mensen kunnen besmetten.
Een ander goed wormmiddel is Broadline dat wordt opgebracht op de nekhuid. Broadline werkt niet alleen tegen spoelwormen en lintwormen maar ook tegen vlooien en teken!

Vlooien
Vlooienbestrijding moet gedurende het hele jaar worden uitgevoerd. Het beste is een product dat de vlo al doodt voordat hij de kat kan bijten. Bij de vlooienbeet wordt namelijk vlooienspeeksel in de huid gebracht en dat kan de voorbode zijn van een vlooienallergie. Een product dat de vlo in zo’n vroeg stadium al doodt is Broadline. Een goed werkzaam en veilig vlooienmiddel dat zich door de talglaag van de huid verspreidt. Broadline werkt ook tegen spoelwormen en lintwormen, dus alle in- en uitwendige parasieten met een enkele toediening behandeld!

Met Bravecto is uw kat na een eenmalige toediening op de huid, gedurende 12 weken beschermd tegen vlooien en teken.

Voor katten met een vlooienallergie adviseren wij Comfortis tabletten of Bravecto spot on.

Bedenk dat een vlooienprobleem voornamelijk een omgevinsgprobleem is. Immers een vlo plant zich voort in de omgeving. Bij de buren, buiten, maar dus ook in uw huis! Bij een vlooienprobleem is het daarom nodig ook het hele huis te behandelen.

Teken
Het aantal teken neemt nog steeds toe. Ook het aantal door teken overgebrachte ziektes is in opmars. Wij doen elk jaar mee met het tekenonderzoek van de universiteit Diergeneeskunde. Dat betekent dat u teken bij ons kunt inleveren. Teken moeten hiertoe worden bewaard in medicinale alcohol. De teek die in ons leefgebied wordt gevonden is vooral Ixodes ricinus. Deze is onder andere overbrenger van de ziekte van Lyme. Bescherming van uw kat kan met maandelijks Broadline. Als dat niet afdoende helpt hebben wij een goedwerkende tekenband.

Advies parasietenbestrijding

Graag geven wij advies op maat voor uw kat. Wij hebben veilige en goed werkende middelen. Parasietenbestrijding is afhankelijk van de levensstijl van uw kat, van de medebewoners in huis (mens en dier) en de toedieningswijze. De assistentes aan de balie weten er alles van!

 

Krolsheid
Vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden wordt de poes geslachtsrijp. Dat kan zich uiten door het vertonen van krols gedrag. Krolsheid kan gepaard gaan met flink miauwen, aandacht trekken en extra liefkozingen op prijs stellen. De krolsheid houdt drie tot vier dagen aan en treedt elke twee weken op. De poes kan dan gedekt worden. Zij krijgt pas een eisprong op het moment van dekking. Niet alle poezen tonen hun krolsheid zo uitbundig. Zo kan het gebeuren dat een eigenaar die niets in de gaten had, opeens verrast wordt door een nestje kittens. Meestal ligt de krolsheid stil van november tot februari, maar er zijn poezen die zich daar niet aan houden!

Poezenpil
De poezenpil wordt eenmaal per week toegediend en onderdrukt de krolsheid. Bij langdurig gebruik kunnen bijwerkingen optreden in de vorm van borstkanker, baarmoederveranderingen en suikerziekte.

Sterilisatie
foto katBij sterilisatie van de poes wordt onder algehele narcose een ovariectomie uitgevoerd. Het is één van de meest uitgevoerde operaties in onze kliniek. Wij hebben veel ervaring met de techniek en met veilige narcosebewaking. De poezen krijgen altijd pijnstilling en antibioticum toegediend.
De poes wordt niet meer krols en kan niet meer drachtig worden. Bovendien kan de poes geen baarmoederproblemen krijgen. Indien de sterilisatie op jonge leeftijd wordt uitgevoerd, dat wil zeggen vóór het tweede levensjaar, is de kans op borstkanker nihil. Als nadeel geldt dat de sterilisatie niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Sommige poezen hebben bovendien na de sterilisatie caloriearm voer nodig omdat ze anders in gewicht toenemen.

Katergedrag
Vanaf een maand of zes is de kater geslachtsrijp. Katers die ook naar buiten kunnen, zullen van die gelegenheid gebruik maken om hun wijde omgeving te gaan verkennen. Een ongecastreerde kater onderzoekt gemiddeld een gebied met een straal van twee kilometer vanaf zijn huis. Een ongecastreerde kater zal op zoek gaan naar krolse poezen en zal makkelijker het gevecht aangaan met andere katers of poezen die zich in zijn territorium vertonen. Ook zal een ongecastreerde kater vaker in huis geurvlaggen afzetten (sproeien). De urine van een ongecastreerde kater heeft een zeer indringende geur.

Castratie
Castratie is een ingreep die onder algehele narcose plaatsvindt. De kater blijft daarom een ochtend bij ons en wordt ook verzorgd met pijnstilling en antibioticum. Bij de operatie worden door middel van een kleine snede de teelballetjes verwijderd.
Een gecastreerde kater kan geen poezen dekken, dat is al een groot voordeel als u bedenkt hoeveel ongewenste nestjes er elk jaar weer in het dierenasiel en bij opvangadressen terecht komen. Een gecastreerde kater vecht bovendien minder vaak en gaat minder ver van huis. Ook heeft een gecastreerde kater minder neiging om in huis te sproeien.
Een nadeel kan zijn dat katers na castratie niet zo’n mooie brede katerkop ontwikkelen en dat sommige katers na castratie energie-arm voer nodig hebben. Bovendien kan de ingreep niet ongedaan worden gemaakt.

Senior
De levensverwachting voor een goed verzorgde Nederlandse huiskat ligt rond de 15 jaar. Vanaf het zevende levensjaar noemen we de katten senior. Vanaf het tiende jaar kunnen ouderdomsproblemen zich aandienen. Senior fotoBij oudere katten kunnen de nieren verminderd gaan werken en de hartspier minder goed gaan functioneren. Bovendien kunnen katten suikerziekte krijgen en kunnen schildklierproblemen zich presenteren. Al deze aandoeningen zijn met eenvoudig onderzoek, door het afnemen van bloed of door het meten van de bloeddruk of door hartonderzoek op te sporen.

Nieren
De nieren houden zich bezig met het ontgiften van het lichaam, met de water- en zouthuishouding en met de aanmaak van EPO, een stofje dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Nierpatiënten kunnen door stapeling van gifstoffen in het bloed misselijk worden, minder eetlust krijgen, vermageren, slomer worden en zelfs gaan braken. Ook drinken nierpatiënten meer. Nierpatiënten kunnen worden behandeld met infuus, speciale voeding en met medicijnen.

Suikerziekte
Indien de kat veel drinkt en eet maar toch mager wordt, kan worden gedacht aan suikerziekte. Suikerziekte is eenvoudig op te sporen met een urine- en bloedonderzoek. De ziekte kan worden behandeld met insuline en speciale voeding.

Hartfalen
Bij katten komt een hartspierziekte voor.Met harttabletten kunnen de gevolgen van deze hartspierziekte worden verminderd.

Schildklier
Oudere katten kunnen schildklierpatiënt worden. Zij behouden goede eetlust, hebben soms zelfs betere eetlust dan daarvoor en blijven actief gedrag vertonen. Ondanks dat vermageren ze en drinken soms meer. Schildklierpatiënten kunnen worden behandeld met tabletten, een operatie of radio-actieve isotopen.

Plassen en sproeien

Hoe ziet u het verschil tussen plassen en sproeien?
Bij plassen zakt de kat licht door de achterpoten en neemt een half zittende houding aan. Sproeien doet de kat door enkele druppels urine recht naar achter te spuiten, de staart wordt daarbij omhoog gehouden. Uitgeplaste urine zult u daarom op de grond vinden, gesproeide urine op zo’n 20 cm. hoogte.

Plasproblemen
Een belangrijke reden van plasproblemen is een blaasontsteking of blaasgruis. Wij kunnen blaasontsteking en blaasgruis aantonen in door u meegebrachte verse urine (niet ouder dan 30 minuten). Voor het opvangen van kattenurine kunt u bij ons Katkor halen. Voor het brengen van de urine hoeft u geen afspraak te maken! Als het niet lukt om thuis urine op te vangen dan kunnen wij de kat even opnemen en op de praktijk urine opvangen.

Kattenbakken
Katten zijn van nature erg hygiënisch. Wist u dat de kat in de natuur op de ene plaats poept en op een andere plaats plast? Daarom is het van belang dat indoor katten (katten die altijd binnen verblijven) tenminste twee plekken hebben waar ze hun behoeftes kunnen doen. Ook zijn katten erg gehecht aan één of een beperkt aantal merken kattenbakvulling.
Zet de kattenbak op een rustige plaats, niet in een looproute, ook niet naast een wasmachine die lawaai kan maken en niet naast etens- of drinkbakjes.
Bij meerdere katten in huis geldt: per kat één kattenbak.
Kattenbak dagelijks uitscheppen en eens per week schone vulling.

Sproeien
Met sproeien markeren katten hun territorium. Zowel katers als poezen kunnen sproeien.
Dit sproeien gebeurt meestal op plaatsen waar men het huis binnenkomt, tegen de binnenkant van de buitenmuren of ramen. Ook wordt er op zaken die buiten het huis komen of op andere plaatsen zijn geweest, gesproeid. Castratie kan helpen om het sproeien te voorkomen, echter 10% van de katers en 5% van de poezen blijft sproeien!
Ook kan een situatie die met stress gepaard gaat zoals een verhuizing, een verbouwing of een nieuw gezinslid (nieuwe kat!) de oorzaak van sproeien zijn. Wij hebben veel tips om sproeien te voorkomen.

Schildklier

Een kat heeft links en rechts van de luchtpijp twee kleine orgaantjes van enkele millimeters groot: de schildklieren. Deze zorgen voor de stofwisseling van het kattenlijfje.
Bij oudere katten komen schildkliervergrotingen (hyperthyreoidie) vaak voor. Er wordt dan een teveel aan schildklierhormoon aangemaakt. Hierdoor worden de stofwisseling en het hart opgejaagd. Deze katten worden mager ondanks goede tot zelfs zeer goede eetlust. Ze blijven goed drinken. Ook blijven de katten actief. Deze katten laten ook nogal eens problemen met de vachtverzorging zien, de vacht vertoont dan klitvorming.
De ziekte wordt aangetoond door het schildklierhormoon in het bloed te meten.

Behandeling
Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De mooiste behandeling is die waarbij de schildklier met radioactief jodium onwerkzaam wordt gemaakt. Een alternatief is het remmen met tabletten die dagelijks moeten worden toegediend of een operatie waarbij het vergrote deel operatief wordt verwijderd.
Met schildklieroperaties hebben wij veel ervaring. Omdat het vrijwel altijd oudere katten betreft, moet de narcosebewaking zorgvuldig worden uitgevoerd. Doordat hart- en zuurstofbewaking op de kliniek aanwezig zijn, hebben we zeer goede resultaten met deze vorm van chirurgie.

Overgewicht
foto kat grasOvergewicht kan leiden tot suikerziekte, minder uithoudingsvermogen, kreupelheid en hartproblemen. Katten met overgewicht kunnen bij ons calorie- arme en vezelrijke brokken verkrijgen. Deze voeders geven wel een gevuld gevoel maar bevatten minder calorieën dan gebruikelijke brokken. De assistentes kunnen u precies vertellen hoeveel uw huisdier daarvan mag eten en hoe lang het zal duren voor hij of zij het streefgewicht zal bereiken.

Chippen
Chippen is een diervriendelijke manier van een identificatie aanbrengen bij uw kat. Mocht uw kat worden gevonden en vervolgens bij een dierenarts, een asiel of de dierenambulance worden opgevangen, dan wordt zijn chipcode afgelezen met een ‘reader’. Aan de chipcode zijn de gegevens van het baasje gekoppeld zodat u direct op te sporen bent.