Tandheelkunde

Gebitscontrole

Bij een gebitscontrole op jonge leeftijd, rond de zes maanden, wordt vastgesteld of alle tanden en kiezen goed zijn gewisseld. Met name bij de kleine hondenrassen komt het voor dat melktanden niet wisselen. Deze moeten dan zo spoedig mogelijk worden getrokken om de groei van het blijvende element niet te verstoren.
Gebitscontroles worden verder uitgevoerd als uw dier komt voor een algemeen onderzoek of voor de jaarlijkse enting. Er wordt gekeken of tandplak en tandsteen aanwezig zijn, of er sprake is van rotte elementen en of het tandvlees gezond is.

Gebitsreiniging

Is er sprake van tandplak, tandsteen en/of tandvleesontsteking dan kan een afspraak worden gemaakt voor een gebitsbehandeling. De tanden en kiezen worden dan gereinigd met behulp van handinstrumenten en ultrasone trilapparatuur. Vervolgens wordt het gebit gepolijst. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u tips voor de verzorging van het gebit. Dit kan zijn:

• Poetsinstructie
• Gebitsbrokken Tandendieet (TD van Hills)
• Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën in de tandplak Gebitspasta
• Speciale kluiven

Poetsinstructie

Tandenpoetsles is een gratis service van Dierenkliniek Zuidlaren. De dierenartsen en assistentes laten graag zien hoe u bij uw huisdier het gebit verzorgt.

Klik hier voor het filmpje over tanden poetsen bij de hond of bekijk het filmpje hieronder.

Gebitsröntgenfoto

Een gebitsröntgenfoto kan gemaakt worden als een tand of kies ernstig is beschadigd, pijnlijk is, erg los zit en als er ontstekingen of infecties aanwezig zijn. Met een gebitsröntgenfoto kan vast worden gesteld wat de beste behandeling is.röntgenfoto gebit

Wortelkanaalbehandeling

Het komt veel voor dat een stuk van een tand of kies afbreekt. Vaak komt dan het wortelkanaal bloot te liggen. In dat geval is het mogelijk met een gebitsröntgenfoto de schade vast te stellen en indien noodzakelijk een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.Tom de Graaf gebitsbehandeling

Olifantstanden

Olifantstanden komen voor bij het konijn. Vooral bij kortsnuitige konijntjes kan het voorkomen dat de voortanden niet goed afslijten en lang doorgroeien. Hierdoor kan het konijn uiteindelijk geen voer meer opnemen. Het knippen van deze voortanden is ernstig te ontraden want kan leiden tot wortelkanaalontstekingen en infectie. Bovendien groeien de tanden snel weer aan. De juiste behandeling bestaat uit het trekken van deze voortanden.

Haken op de kiezen

Een ander veel voorkomend probleem bij konijnen en cavia’s betreft haken op de kiezen. De aanwezigheid hiervan is alleen vast te stellen als we de dieren kort onder verdoving brengen door ze een kapje met verdovingsgas op te zetten. Pas dan kunnen we een volledige gebitsinspectie uitvoeren. Bij cavia’s kunnen de onderkiezen zelfs over de tong heen groeien zodat het diertje niet meer kan slikken! De haakjes kunnen worden weggeslepen.

Tip: poetsles is een gratis service van Dierenkliniek Zuidlaren. De dierenartsen en assistentes laten graag zien hoe u bij uw huisdier het gebit verzorgt.

Hond en kat