Verder onderzoek

Na het uitvoeren van een algemeen onderzoek kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dat betekent dat we bloed, urine of ontlasting onderzoeken of dat we beeldvormende technieken inzetten zoals echo, röntgen of scopie. Ook kan cel- of weefselonderzoek nodig zijn.

De meeste onderzoeken kunnen we zelf in onze dierenkliniek uitvoeren. Vaak kunt u op de uitslagen wachten.

UrineonderzoekTom de Graaf microscoop

Urine onderzoek is nodig bij veranderingen in het plasgedrag. Dat kan zijn vaker plassen, kleinere beetjes plassen, grote hoeveelheden plassen, op ongewenste plekken plassen (in huis!), onzindelijkheid. Ook als de urine afwijkend is van kleur of geur is urineonderzoek nodig. Bovendien kan blaasgruis in de urine worden vastgesteld. Urine onderzoek is eveneens van belang bij dieren die meer drinken dan normaal. Voor een betrouwbare uitslag is het van belang dat de urine vers is.

Urine verkrijgen van de hond
Het opvangen van urine bij de hond gaat het makkelijkst met twee personen. De eerste persoon houdt de hond kort aan de lijn, de tweede persoon vangt de urine tijdens het plassen op. Dat kan heel handig met een opscheplepel voor soep of met een steelpannetje. Als dat niet lukt kunt u bij ons het urineopvangsysteem Uripet verkrijgen.

Urine verkrijgen van de kat
Katten kunt u opsluiten met een schone lege kattenbak, vaak plassen de dieren daar al in. Makkelijker is het met behulp van Katkor, dat zijn plastic kattenbakkorrels die u bij ons kunt verkrijgen. Bijgeleverd vindt u een pipet en een reageerbuisje voor het transporteren van de urine.

Urine opvangen op de Dierenkliniek
Voor sommige onderzoeken is het van belang dat de urine zo vers en zo steriel mogelijk is verkregen. In die gevallen kunnen wij een katheter in de plasbuis brengen en dan rechtstreeks uit de blaas urine opzuigen. Een andere mogelijkheid is om door de buikwand heen de urineblaas aan te prikken en urine op te zuigen.

Ontlastingsonderzoek

Ontlasting kan te hard zijn, of juist te zacht, misschien zelfs waterdun of met bloed erbij. De kleur kan afwijkend zijn, evenals de geur. Het kan duiden op een probleem met de spijsvertering, een inwendige ziekte of misschien de aanwezigheid van een infectie.

Infecties met parasieten zoals maagdarmwormen (spoelwormen, lintwormen), de brillendoosjesgist (cuniclomyces guttulatus), isospora of coccidiose kunnen wij opsporen onder de microscoop. Voor het vaststellen van een Giardia-infectie gebruiken wij een sneltest, evenals voor Parvo- en coronavirusinfecties.

Veel voorkomende parasieten in het maag-darmkanaal van hond en kat zijn spoelwormen en lintwormen. Honden snuffelen nu eenmaal overal aan, ook aan ontlasting, sommige honden eten die zelfs op. Katten graven kuiltjes in de aarde om hun behoeftes toe te dekken en likken zichzelf daarna schoon. Zo krijgen zij spoelwormeitjes binnen. Het vangen van muizen en vogeltjes of de aanwezigheid van vlooien leidt tot lintworminfecties. Onze assistentes kunnen een voor uw dier passend ontwormadvies geven.

Op dit moment zien wij veel Giardia-infecties, bij ongeveer een derde van de honden met diarree is deze parasiet aanwezig.

Bloedonderzoek

Direct na het afnemen van het bloed kan dit, met de op de kliniek aanwezige apparatuur, worden onderzocht. Met behulp van het bloed worden de lever- en de nierfunctie gemeten, de eiwitten, het bloedsuiker en de rode en witte bloedcellen alsmede de bloedplaatjes. Al deze informatie is binnen een kwartier beschikbaar en kan dan gelijk worden besproken.
Tip: zorg dat uw dier de laatste zes uur voor de bloedafname niet heeft gegeten.

Echo

foto laboratorium onderzoekMet een echoscan kunnen inwendige organen zichtbaar worden gemaakt. Een bekend voorbeeld is het maken van een echo ter beoordeling van dracht. Een drachtigheidsecho kan worden gemaakt vanaf 4 weken dracht. Andere inwendige organen die met een echo zichtbaar kunnen worden gemaakt zijn de lever, de nieren, de blaas, de darmen, de longen en het hart. Een echo wordt over het algemeen bij het wakkere dier gemaakt dus zonder verdoving.

Röntgen

In onze Dierenkliniek is een röntgenkamer. Aangezien in deze röntgenruimte vroeger de kluis was gehuisvest,ons gebouw is namelijk een voormalig bankgebouw, zult u begrijpen dat de stralenbeveiliging optimaal is!

Röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt van de ledematen maar ook van de borstkas, van de buikholte en van de schedel. Het dier moet even stilliggen op de röntgentafel, daarom is het soms nodig het dier een lichte narcose te geven.

Wij zijn goedgekeurd door de Hirschfeld-stichting voor het maken van officiële HD-foto’s en ED-foto’s. Dit is de screening op Heupdysplasie en Elleboogdysplasie.

Tom de Graaf en Annemarie Wieman bij röntgenfoto

Tandheelkundige röntgenfoto’s

Voor tandheelkundige problemen hebben wij een tandheelkundig röntgenapparaat in huis. Hiermee kunnen gebitsfoto’s worden gemaakt. Het wortelkanaal kan beoordeeld worden en de aanhechting van de tand of kies in de kaak. Ook kan het kaakbot worden beoordeeld.

Endoscopie

Met endoscopie kunnen we met een kijkbuis het lichaam van binnen bekijken. Zo’n kijkbuis (endoscoop) kan worden ingebracht via de luchtpijp, de slokdarm of de dikke darm. Zo kunnen we de maag of de luchtwegen van binnen bekijken. Ook is het mogelijk met een endoscoop de gehoorgang van binnen te bekijken of de blaas. Tenslotte kunnen we met een endoscoop in de buikholte kijken. Deze techniek wordt ook gebruikt bij kijkoperaties in de buik zoals bij laparoscopische sterilisatie of het vastzetten van de maag. Endoscopische onderzoeken vinden plaats onder verdoving.

Onderzoek hart en bloedsomsloop

Bloeddruk meten
Bij honden en katten kan de bloeddruk worden gemeten. Vooral bij oudere katten zien we vaak dat de bloeddruk gaat stijgen. Dit kan komen door een hartprobleem maar ook door een schildklierziekte. Het manchetje van de bloeddrukmeting wordt om de staartbasis gebracht. Een eenvoudig onderzoek dat veel informatie verschaft.

ECG/hartfilmpje
Bij honden en katten kan een hartfilmpje worden gemaakt om de werking van het hart te controleren. Het dier krijgt enkele kleine klemmetjes op de huid die de elektrische golven van het hart meten. Dit onderzoek is niet pijnlijk en gebeurt dus zonder verdoving. Het is wel fijn als de eigenaar erbij kan zijn om het dier op zijn gemak te stellen.

Hartecho
Dit is een echo van het hart om de grootte van de hartkamers en de boezems te beoordelen, evenals de dikte van de hartspierwand en de grootte van de belangrijke bloedvaten.
Tip: maak voor hartonderzoek een afspraak bij Tom de Graaf, hij heeft zich speciaal toegelegd op dieren met hartproblemen

Celonderzoek

Met een kleine injectienaald halen we cellen uit een weefselverdikking. Deze cellen bekijken we onder de microscoop om de aard ervan vast te stellen. Ook gebruiken we celonderzoek bij huidpatiënten om de oorzaak van het huidprobleem te diagnosticeren.

Weefselonderzoek

Hierbij halen wij weefsel weg voor pathologisch onderzoek. Dit pathologisch onderzoek laten wij meestal over aan een specialiseerde patholoog.